Wat is volwassenheid?

En 5 tips om meer in contact te komen met je volwassen bewustzijn

Vorige week kwam ik erachter dat het opnameprogramma op mijn oude Mac niet meer werkte. Mijn oude trouwe computer kon niet meer geüpdatet worden en dat zorgde ervoor dat ik het opnameprogramma niet meer kon gebruiken. Oftewel: ik had een nieuwe computer nodig.

Ik keek naar mijn bankrekening en kwam er achter dat er op dit moment eigenlijk helemaal geen geld is voor een nieuwe computer. Echter zonder dit opnameprogramma kon ik alle muziek die ik gemaakt had weggooien, geen podcasts meer opnemen en nieuwe muziek opnemen kon dus ook niet.

Al tijden droomde ik er van om een Macbook Pro te kopen. Een superdunne laptop die snel is, waar ik alles mee kan doen wat ik wil doen en die ik overal mee naar toe kan nemen. Maar ik had de laptop eigenlijk nooit echt nodig. Vanuit dit verlangen heb ik toch een prachtige nieuwe macbook gekocht op afbetaling.

Eenmaal thuis gekomen begon ik verlekkerd mijn laptop uit te pakken en op te starten. Na een paar uurtjes heerlijk geprutst te hebben, begon het toch wat te knagen. Heb ik dit wel echt nodig? Ben ik zo’n dure laptop waard? Kan ik het eigenlijk wel betalen straks? Oh help, wat heb ik nu gedaan? Al snel werd de knaag steeds groter en verdween het plezier. Snel klapte ik mijn laptop maar weer in.

Wat is volwassenheid?

Dit voorbeeld kwam van de week omhoog en graag leg ik je uit wat volwassenheid hier nou mee te maken heeft. Want volwassen zijn, wat betekent dat eigenlijk precies?

Velen van ons reageren nog vanuit oude pijn in plaats vanuit een heldere en aanwezige volwassene. Hoe komt dat eigenlijk? Meestal zijn we ons niet bewust dat we vanuit een oud patroon of valse overtuiging ( de pijn) reageren. We dragen namelijk allemaal een innerlijk kind in ons. En die bestaat uit twee delen: Het natuurlijk kind die verbonden is met je hart en ziel en het gekwetste kind (de pijn).

We hebben onszelf als kind moeten beschermen tegen kwetsuren door bepaalde patronen en overtuigingen te ontwikkelen. Hierdoor is ons ego ontstaan. Dus het ego wat jij hebt, beschermt jou in feite. Echter ben jij nu een volwassen man of vrouw en kun jij prima voor jezelf zorgen en heb je al die beschermingsmechanismen (patronen en valse overtuigingen) niet meer nodig.

Maar als we tegenslagen en verdriet te verwerken krijgen, komen de patronen van het gekwetste kind automatisch omhoog en reageer je dus vanuit oude pijn en niet vanuit je volwassen bewustzijn.

En als jij je bewust kan maken van de patronen en overtuigingen uit je kindertijd, is het ook makkelijker om je volwassen bewustzijn te voelen zodat je kan kiezen wat echt goed is voor jou.

Kernwaarden volwassenheid

Dit zijn een aantal kernwaarden die bij volwassenheid horen:

Je bent eerlijk en spreekt de waarheid.
Je neemt verantwoordelijkheid voor jezelf en alles wat er in je leeft.
Je bent te vertrouwen.
Je herkent je eigen patronen en valse overtuigingen.
Je kiest in plaats van de drama, voor de (zelf)liefde.
Je kan jouw irritatie zien als een spiegel.
Je hebt helderheid en overzicht.

Wat kun je nou doen om meer contact te krijgen met je volwassen bewustzijn? Speciaal voor jou heb ik 5 tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1. Herkennen, erkennen en benoemen.

Dit gaat over zelfonderzoek en over oefenen. Je herkent een situatie of een gevoel, je kan ook erkennen dat je dit voelt en vervolgens delen door het te benoemen. Op het moment dat je het kan benoemen, is er al meer helderheid en maak je contact met je volwassen bewustzijn.

Dus als het gaat over het voorbeeld aan het begin van deze blog, dan is het belangrijk om te herkennen dat ik eigenlijk bang ben. Ik ben bang dat ik het niet waard ben of dat ik het niet kan betalen. Vervolgens mag ik het ook erkennen, oftewel: mag ik bang zijn van mezelf? En de derde stap is het benoemen: dus hardop uitspreken tegen jezelf of tegen een ander: “ik ben bang”. Delen is helen.

Tip 2. Geef jezelf liefde

Hoe kan ik compassie en liefde tonen naar mezelf? De vraag die ik mezelf vervolgens kan stellen nadat ik heb toegegeven dat ik bang ben, is: wat levert het mij op? Waar investeer ik in? Het antwoord is: in mezelf. Dus bij deze kan je em omdraaien en zeggen: “Ik ben het waard.” “Ook als ik er helemaal niks aan terug verdien.” 😉

Tip 3. Wat heb ik nu eigenlijk echt nodig?

Een ander mooi voorbeeld vind ik ‘snaaien’. Dus iets eten, niet omdat je per se honger hebt, maar omdat je voelt dat je behoefte hebt aan zout of suiker of gewoon om op iets te kauwen. Voordat je naar de kast loopt om chocolade te pakken of een zak chips, vraag jezelf maar eens af: wat heb ik nu eigenlijk echt nodig? Misschien is dat een luisterend oor, een knuffel, even een dutje doen, of hulp inschakelen? Of een appel pakken en die even rustig met een kopje thee verorberen? Kortom: luister naar je echte behoeftes en neem daar dan ook de verantwoordelijkheid voor.

Tip 4. Kom uit je identificatie

Kom uit de identificatie met je emoties. Op het moment dat je geraakt bent, of je bent getriggerd, dan kunnen de emoties vaak erg overheersend zijn. Een manier om dit te doen is even rust te nemen, al je gedachten bijvoorbeeld op te schrijven en de tijd te nemen om even te voelen. Jij bent namelijk niet je emotie. Je hebt emoties. En als je de tijd neemt om je emoties te laten zakken, kun je beter nadenken en betere keuzes maken.

Tip 5. Mediteer en zorg goed voor jezelf

Mediteer dagelijks. Dit zorgt voor meer rust, helderheid en bewustzijn. Want uiteindelijk draait het allemaal om het vergrootten van je bewustzijn, zodat je kan zien wat van nu is en wat van vroeger is (en nu dus niet meer aan de orde is). Bovendien ondersteun je je volwassen lichaam hier goed mee. Evenals gezond eten, genoeg bewegen en goede nachtrust.

Succes met opgroeien! 😉

Wil je nog meer leren over volwassenheid? Kijk dan hier:
Schoolkamp voor volwassenen.