Duidelijkheid door een keuze te maken

Ik lig op mijn rug op een dik, comfortabel kleed, uit de boxen komt een zacht zingende vrouwenstem en ik hoor het vuur knetteren in de open haard. Naast mij liggen nog een tiental andere vrouwen en we worden uitgenodigd om te rusten. Mijn vrouwenlichaam wat heel graag rust wil en tegelijkertijd de ontspanning heel moeilijk toe kan staan. Door de drukte van alledag en het mezelf niet kunnen gunnen van de broodnodige rust, vergeet ik bijna wat het is om echt even niks te hoeven doen. Langzamerhand voel ik toch dat mijn lichaam zachter wordt en mijn ademhaling dieper. Terwijl ik moeizaam, maar toch steeds dieper in mijn ontspanning zak, komt er een beeld omhoog. Glashelder. Ik zie haar lopen in de woestijn, er lijkt niks om haar heen te zijn behalve zand. De wind raast het zand vooruit. Haar prachtige rode gewaden met gouden stiksels wapperen in de wind. Ik kijk naar de achterkant van haar lichaam en ze loopt vooruit. Nog steeds alleen. Een traan van eenzaamheid en gemis rolt over mijn wang. Het gemis van toestaan. Toestaan om even niks te hoeven. Toestaan om slechts en alleen maar te hoeven zijn. Niks meer en niks minder. Meer tranen rollen over mijn wangen en nog dieper zak ik in het zachte kleed op de grond. Plotseling verandert het beeld, ze is nog steeds in de woestijn, in de zandstorm. Maar ze is niet meer alleen. Vanuit achteren voegen meer vrouwen zich bij deze eenzame vrouw. Stuk voor stuk hebben ze dezelfde soort gewaden aan maar dan allemaal in een andere kleur. Van heldergeel tot dieppaars, van lichtroze tot saffierblauw, jadegroen en feloranje. Ik ben diep ontroerd door de verbondenheid en de bedding die ik voel. Ik voel me gedragen door deze sisters en door mezelf. Terwijl ik nog nageniet van het prachtige beeld, voel ik de totale overgave van mijn “zijn”.

Kwaliteiten van de vrouw

Waarin mannen veel meer een bepaalde gerichtheid hebben en van actie houden, is de allergrootste kwaliteit van een vrouw “zijn”. Zijn in rust en vertrouwen. Zijn met alles wat er is. Naast deze kwaliteit is de Heks ook erg belangrijk. Iedere vrouw heeft een heks in zich. Een heks is sterk verbonden met de natuur, is van nature een genezer en heeft veel sensualiteit in zich! Daar hoort plezier maken bij en verleiden. En niet om iets te krijgen, maar puur om haar sensualiteit te laten zien, zonder voorwaarden en zonder verwachtingen. Herken je dit bij jezelf? Of zou je stiekem dit ook heel graag willen? Bij heel veel vrouwen zijn deze kwaliteiten helaas ondergesneeuwd onder een aantal lagen van collectieve en persoonlijke oorzaken. Ik noem de belangrijkste.

Westerse maatschappij

Als eerste onze westerse maatschappij. Er is tegenwoordig weinig tijd om echt te rusten. Om alleen maar even te mogen zijn. Om even niks te hoeven. De maatschappij lijkt veel te vragen van de vrouw: werken, kinderen opvoeden, minnares zijn, sociale contacten, sport, clubjes enz. enz. enz. Er zijn niet voor niks veel vrouwen die in een burn out zitten of overspannen zijn. Dit komt onder anderen doordat de westerse maatschappij door mannen is opgericht. Maar ook de vrouwen hebben hier een steentje in bij gedragen. Het waren de feministen die zeiden dat ook vrouwen mogen werken, dat vrouwen onafhankelijk mogen zijn, eigenlijk dat vrouwen dezelfde rechten krijgen als mannen. En dat is heel erg goed geweest voor de vrouwen. Ik ben onwijs dankbaar dat onze voorouders deze stappen hebben gezet. Echter is daar zo veel doorzettingsvermogen en kracht voor nodig geweest, dat ik soms wel eens denk dat we er een beetje in doorgeschoten zijn. Want we lijken daarmee ook vergeten hoe het is om een echte vrouw te zijn.

Collectief

Zoals ik eerder al noemde is er een flinke onderdrukking geweest van de vrouw. We moesten ons aanpassen, ons verharden en ons ondergeschikt laten opstellen. Als vrouwen is het tegenwoordig soms lastig om elkaar te vertrouwen omdat we elkaar zo vaak als concurrenten zien. We roddelen over elkaar en zijn bang dat we elkaars mannen inpikken. Ik vind dat heel erg jammer. Als vrouw zijnde vind ik dat je elkaar moet steunen. Helemaal in deze tijd! Een grote smet op het collectieve vrouwenbewustzijn, zijn de enorme heksenjachten en verbrandingen in de middeleeuwen. Deze angst zit bij velen nog steeds in het onderbewuste. En belemmeren ons om onze volledige vrouw zijn te kunnen accepteren.

Jouw eigen pijn

De vorige twee oorzaken hebben zich al decennia of eeuwen geleden afgespeeld. Deze gaat meer over jouw leven nu. Het is goed om te weten waarom jij zelf nu nog niet in je volledige vrouw zijn bent gestapt. Dat komt omdat wij vaak meteen na de geboorte al in een moederrol zijn gestapt. Zo veel moeders konden hun kind niet ontvangen zoals het zou moeten, omdat ze geen goede verbinding hadden met zichzelf (net als wat vaak het geval is geweest bij onze vaders) waardoor de kinderen meteen al voor de moeder gingen zorgen. Dit gaat bij de baby compleet onbewust.

Hoe zit dat?

De moeder is namelijk (vooral in het eerste levensjaar) de overleving voor het kind. Zonder moeder is er geen leven voor het kind. Dus een baby gaat zich automatisch aanpassen naar de toestand van haar moeder. Als jij als kind ter wereld komt en je voelt dat je moeder niet in verbinding is met zichzelf, waar moet jij dan heen? Je moet je aanpassen naar je moeder, want zij is je enige overleving op dat moment. Je tuned automatisch helemaal in op haar en slikt veel in van wat je zou willen leven omdat je bijvoorbeeld pijn hebt. Maar als jij dat uit (door heel hard te huilen bijvoorbeeld) en je voelt dat je moeder dan afstand van je gaat nemen omdat ze dat eigenlijk niet kan dragen, dan laat je het wel. Met als gevolg dat alles op wordt geslagen in je lichaam en je daar op later leeftijd allerlei patronen en negatieve overtuigingen uit haalt. Bijvoorbeeld: het is er niet voor mij. Daarom onderdrukken we ook (onbewust) veel emoties.

Wie is er schuldig?

Niemand. Onze moeders en hun moeders hebben ook allemaal (kleine of grote) trauma’s opgelopen waardoor ze niet beter wisten en daardoor niet anders konden. Wij zijn er nu om ons daarvan bewust te worden en te gaan kiezen voor andere dingen, voor de liefde.

Volwassen vrouw

Echter om een volwassen vrouw te kunnen zijn moet je eerst vrouw zijn en daarna pas de moederrol tot je nemen. Anders ga je je vrouw zijn altijd doen vanuit iets ouds. Vanuit iets wat je aangeleerd hebt. Als je vanuit de moederrol ter wereld bent gekomen zal het vrouwenbewustzijn je niet of nauwelijks bekend zijn. Dan zul je meer neigen naar vrouw zijn zoals wij als mensen denken te zijn: rondingen, dragen, creëren, zacht liefdevol, zorgen voor. Vrouw zijn op de “verkeerde” manier. Je hoeft je vrouwelijkheid niet in te zetten om te verleiden om je zin te krijgen, om goed genoeg gevonden te willen worden. Of andere vrouwen in een kwaad daglicht zetten. Als jij in je ware vrouwelijke kracht staat dan hoef je er alleen maar te zijn. Dan is het niet nodig om te manipuleren, te roddelen of je te verstoppen. Dan voel jij je zo sterk, zelfverzekerd en geliefd dat je alles kan. Alles weet. Je weet precies wat je kinderen nodig hebben, wanneer je hulp in moet schakelen en wanneer jij over je eigen grens heen gaat. En wanneer je dus mag gaan rusten.

Uitnodigen om een keuze te maken

Ik zou alle vrouwen willen uitnodigen om hun “vrouwzijn” te eren. Om eens te kijken hoe jij je weer een echte vrouw kan gaan voelen. Om te kiezen voor de vrouw die in jou zit. Ik voel dat er nog veel te doen is in dit collectief. En dat is ook de reden dat ik me met mijn bedrijf vanaf nu echt alleen maar op vrouwen ga richten. Er is een tijd geweest dat ik mannen ook heb geholpen En met alle liefde!), maar nu voel ik sterk dat ik alleen de vrouw mag gaan helpen. Vrouwen hebben elkaar nodig om te helen. En als de wond bij de vrouwen geheeld is, dan zal de man ook veel beter tot zijn recht komen.

Lieve groet,
Wibrich