De rode panda

Afgelopen weken was bij mij het thema rood hot topic!
Ik had zin de kleur rood, in tomatensoep, in een rode meditatie maken, in een rood schilderij en als klap op de vuurpijl koos mijn dochter laatst de film Turning Red uit. En die heeft nogal wat indruk op mij gemaakt.

Het verhaal
De film gaat over het 13 jarige Chinese meisje Mei. Ze helpt haar familie bij het beheren van de tempel van hun voorouders. Maar er is iets bijzonders in de vrouwenlijn van deze familie.

Wanneer het meisje namelijk de puberleeftijd nadert en er nogal heftige emoties omhoog komen, verandert ze in een grote rode panda. Als ze de emoties vervolgens uit, waardoor ze uiteindelijk weer kalm wordt, verandert ze weer in een mens. Dat levert uiteraard hilarische situaties op, maar vooral ook hele lastige. Want ja, heb jij wel eens een enorme rode, schreeuwende panda naast je zien staan?

Omdat alle vrouwen in haar familielijn dit maar lastig vonden, hebben ze door middel van een ritueel de panda in een sieraad kunnen stoppen zodat hij niet meer tevoorschijn kan komen. Mei staat (na heel wat obstakels) op het punt om dit ook te doen. Maar op het moment dat de rode panda het sieraad in gaat, kijkt ze hem aan in zijn ogen en beseft ze dat hij niet weg hoeft, maar dat hij er ook bij hoort.    

De werkelijkheid
Is dit ook niet wat wij geneigd zijn om te doen? Onze emoties wegstoppen omdat iemand er wel eens van zou kunnen schrikken? Of omdat je je schaamt? Dat we bang zijn om niet meer aardig gevonden te worden? Uiteindelijk heb je er natuurlijk veel meer last van, dan wanneer je ze meteen uit. Emoties moeten stromen, en als jij ze niet laat stromen, dan vindt jouw lichaam altijd een manier om dat te doen. Vaak in de vorm van een burn out, ziektes of blessures.

Uitnodiging
Ik zou je uit willen nodigen om de rode panda eruit te laten bij jezelf. Laat maar zien wie je bent en wat er in je omgaat. Als jij boos bent, dan mag je dat laten zien. Als jij blij bent, dan mag je dat laten horen. Als jij verdrietig bent, dan mag je dat laten stromen. Want dat hoort op dat moment bij jou. Ook al ben je niet je emoties, ze zijn er wel degelijk!

Cursus Soulpainting
Er zijn vele manieren om jezelf te uiten en je emoties te laten stromen, waarvan Soulpainten er één van is. Vanaf 17 mei start er weer een zes weekse cursus me als thema verbinding. Hoe is de verbinding met jezelf? Durf jij verbinding te maken met je emoties? En hoe maak jij verbinding met andere mensen? Verdwijn je snel in de ander, of kan je altijd goed bij jezelf blijven?

Mocht je voelen dat dit wat voor je is, kijk dan even hier voor meer informatie.

Veel plezier met het vrijlaten van de rode panda!

O ja, en kijk de film vooral ook zelf. Echt een aanrader!    

Liefs,
Ayala